Biomasa drzewna

Biomasa drzewna to substancje o pochodzeniu organicznym ulegające biodegradacji oraz powstające w wyniku samoczynnego rozkładania się surowców tego pochodzenia. Są to przede wszystkim różnego rodzaju odpady i produkty uboczne powstające przy działalności rolniczej i leśnej. W naszej ofercie biomasy drzewnej znajdą Państwo pellet, brykiet, trociny oraz zrębki.

Pellet

Pellet to powstający z drzewnych odpadów granulat cechujący się wysoką kalorycznością na poziomie 18,7 MJ/kg (pellet klasy A1) oraz 16,5 Mj/kg (pellet klasy B). Produkowany jest poprzez prasowanie pod ciśnieniem, w wyniku czego powstaje produkt suchy i mający odpowiednią gęstość. Aby pellet rzeczywiście był paliwem ekologicznym, musi być pochodzić od rzetelnych dostawców. Inaczej nie tylko może emitować do atmosfery szkodliwe substancje, ale również zapychać podajniki i pozostawiać po spaleniu bardzo duże ilości popiołu. W naszym asortymencie znajdą Państwo także pellet ze słonecznika oraz pellet przemysłowy.

Brykiet

Materiałem opałowym w kształcie kostki lub walca nazywamy brykiet. Jest czystą biomasą drzewną, o ile nie posiada klejących substancji, których niejednokrotnie używają nierzetelni producenci. Powstaje on w wyniku zgniatania trocin lub zrębków, które również mogą służyć jako materiał opałowy. Kaloryczność brykietu to średnio 19 kj/kg. Cechuje się on także niewielką ilością popiołu, który powstaje po spalaniu (od 0,5 do 3%).

Trociny

Produktami ubocznymi, które można spotkać w każdej firmie zajmującej się obróbką drewna, są trociny. Są one również uznawane za biomasę drzewną i dobry surowiec do spalania, o ile zostaną odpowiednio wysuszone. Wówczas ich wartość energetyczna sięga prawie 20 MJ/kg (w przypadku suchych będzie to niewiele, gdyż zaledwie 5 MJ/kg).

Zrębki

Zrębki to drewniane elementy mające od zaledwie kilku milimetrów do kilku centymetrów, powstające w maszynach rozgniatających je za pomocą walca lub młotka. Zrębki można wykorzystać jednak nie tylko do ogrzewania, ale także do produkcji płyt pilśniowych, wiórowych oraz celulozy. Kaloryczność zrębków mieści się w przedziale od 10 MJ/kg (mokre) do około 17 MJ/kg (suche).